Projectes
Sirenes i robots (2024)
Del 8 al 13 d’octubre de 2024 al CCCB de Barcelona.
Una instal·lació sonora de l’oceanògraf Joan Llort i Tarta Relena en què les sirenes ens canten el destí de la Mediterrània davant els efectes del canvi climàtic.
L’oceanògraf Joan Llort i Tarta Relena han anat a la recerca dels cants de sirena, gràcies als robots marins Argo, que en la seva deriva per la Mediterrània capten les dades sobre la temperatura de l’aigua. Ens embarquem en un viatge per descobrir com sonen i què ens han de dir.
El cant d’aquests monstres mitològics promet a cadascú el coneixement d’allò que vol saber i la realització dels seus desitjos. El mite, però, també adverteix que a les sirenes se les ha de témer: són molts els que van morir per escoltar el seu cant. Només sabem que coneixen tot allò que passa a la Terra, i que brinden la possibilitat d’esbrinar el propi destí. Quan iniciem el nostre viatge per aquesta instal·lació sonora, minvaran els vents i amansiran les ones. Però els robots Argo ja hauran captat la seva cançó per nosaltres. Qui s’atrevirà a escoltar el seu missatge?
CRÈDITS
Una instal·lació sonora de Tarta Relena i Joan Llort
Ajudant de direcció i direcció d’art: Clàudia Torrents
Disseny sonor: Roc Jiménez de Cisneros
Disseny d’il·luminació: Oscila
Disseny d’espai: Clàudia Aguiló Vidal
Lux Mundi (2024)
Del 22 de setembre al 14 de desembre de 2024 a Sant Climent de Taüll.
Una experiència audiovisual que connecta l’herència cultural i la tecnologia digital. Un pont entre el segle XII i el present per projectar una mirada cap al futur. Quatre artistes digitals – Alba G. Corral, Desilence, Hamill Industries i MASSO – reinterpreten els frescos de l’icònic absis de l’església de Sant Climent de Taüll, que des de fa cent anys es poden veure al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Tot acompanyat de la banda sonora de Tarta Relena.
Lux Mundi és un projecte comissariat per Antònia Folguera que combina patrimoni i innovació, i alhora posa en valor la creativitat digital a Catalunya que en aquesta ocasió permet recrear les imatges del nostre passat i projectar-les, mitjançant l’art i la llum, cap al futur.
La combinació d’herència i innovació és tan inevitable com la llum que ens permet recrear les imatges del nostre passat.
CRÈDITS
Organitza: Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura Digital
Amb el Consorci Patrimoni Mundial de la Vall de Boí
Comissària: Antònia Folguera
Artistes digitals: Alba G. Corral, Desilence, Hamill Industries i MASSO
Banda sonora: Tarta Relena
Vestuari: Iris Ros
Analema (2024)
Del 16 al 29 de desembre de 2023 a la Plaça Universitat de Barcelona.
Una obra de gran format desenvolupada per l’estudi creatiu barceloní Glassworks i comissariada per Sónar per al Barcelona Festival de Nadal, un programa de l’Ajuntament de Barcelona.
Utilitzant un paisatge sonor creat ad hoc per Tarta Relena, la instal·lació captura cada dia durant 10 hores els moviments i interaccions del públic i els transforma en dades i loops musicals. Amb aquesta informació, genera cada nit una coreografia única i irrepetible en forma de llum vertical, que il·lumina el cel de Barcelona i que es pot observar des de diferents punts de la ciutat.
CRÈDITS
Organitza: Ajuntament de Barcelona
Comissariat: Sónar
Instal·lació: Glassworks
Banda sonora: Tarta Relena
Cantants: Marina de la Maza, Teresa Guisado, Berta Morató, Bárbara Guzmán, Marta Torrella i Helena Ros
Vestuari: Iris Ros
4132314 (2022)
4132314 és un espectacle inspirat en la sonoritat i els patrons de confecció de les antigues fàbriques tèxtils, així com en les memòries de les seves treballadores i els seus cants. Una creació que celebra el treball col·lectiu, la solidaritat, la sororitat i el fet de cantar en la vida quotidiana.
Juntament amb les occitanes Cocanha, el duet galaico-català Los Sara Fontan i les barcelonines Tarta Relena, ens hem unit en format sextet per investigar, compondre i interpretar en directe 45 minuts de nova creació partint de patrons numèrics de fabricació tèxtil, antics cants de treball, sons mecànics i narracions de testimonis fabrils.
L’espectacle va néixer durant una residència artística a la Fabra i Coats de Barcelona i, precisament per aquest motiu, inspirat en els antics motius de la indústria tèxtil i la vida obrera, vol ser un cant col·lectiu a la vida “petita”, la vida de les heroïnes sense nom i sense proeses que es deixen i s’han deixat la pell en sobreviure dia rere dia.
CRÈDITS
Composició i interpretació: Los Sara Fontan (Sara Fontán i Edi Pou), Cocanha (Lila Fraysse i Caroline Dufau) i Tarta Relena (Marta Torrella i Helena Ros)
Coordinació: Edi Pou
Il·luminació: Guadalupe Puntes
Escenografia: Helena Calafell
Estilisme: Sofía Zunino
Coproducció: Fira Mediterrània de Manresa, Grec Festival de Barcelona i Fabra i Coats. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull.
ZA! & la TransMegaCobla (2020)
La MegaCobla + Tarta Relena + ZA! = ZA! & la TransMegaCobla
Aquests tres elements s’uneixen amb el propòsit de retratar la seva pròpia visió de la música mediterrània, filtrada per la distorsió (tan actual en termes cognitius, socials i identitaris) i la psicodèlia (tan inevitable en una realitat cada vegada més accelerada i saturada). Un viatge retrofuturista del folk a la lliure exploració del Mediterrani, reivindicant el seu poder com a nucli viu, mai com a frontera mortífera.
La TransMegaCobla fusiona la cultura tradicional mediterrània -de la buleria a la kopanitsa, de la gnaoua a la sardana- amb la cultura contemporània per a crear un univers fictici però profundament humà i festiu. Ressuscitant la llengua fenícia, l’octet busca arrels comunes per a fusionar-les i refer-les amb motlles contemporanis com el rock, el punk, el free jazz i la improvisació dirigida. Una orquestra atemporal disposada a inventar, amb elements reals, un Mediterrani de ciència-ficció en una realitat paral·lela.
CRÈDITS
La Megacobla: Pep Moliner (fiscorn), Xavi Molina (tenora), Jordi Casas (tible) i Xavi Torrent (flabiol)
Za!: Edi Pou (bateria i veu) i Pau Rodríguez (guitarra i veu)
Tarta Relena: Marta Torrella (veu i percussió)i Helena Ros (veu i percussió)
Idea i composició: ZA!
Vestuari i Art: PEDRA
Coproducció: Za!, Fira Mediterrània de Manresa i La Marfà – Centre de creació musical de Girona
Amb la col·laboració de L’Auditori de Barcelona i Fabra i Coats – Fàbrica de creació de Barcelona